Utlendingsdirektoratet (UDI) ber om hjelp etter at enkelte grupper asylsøkere på Refstad asylmottak i Oslo nekter å la seg teste for tuberkulose.
Lovbestemt undersøkelse
Alle nyankomne asylsøkere skal gjennom en lovpålagt tuberkuloseundersøkelse. Denne gjennomføres ved røntgenbilde av lungene og en Mantoux-test – et sprøytestikk med tuberkulin i armen, der resultatet avleses etter tre dager.
Problemet har oppstått ved at enkelte asylsøkere, spesielt fra Nigeria, har nektet å møte opp for å få avlest Mantoux-testen. Dermed må de vente i åtte uker for å ta testen på nytt. UDI antar at hensikten med å ikke la seg teste, er å bli værende i transittmottak i Oslo-området, går det fram av brevet til Justisdepartementet.
Smitterisiko
UDI opplyser at det i løpet av februar og mars i år ble registrert flere asylsøkere fra Nigeria som nektet å komme til avlesning av Mantoux-testen. «De opptar plasser på Refstad ankomsttransitt, som er avhengig av en jevn gjennomstrømning av asylsøkere. 45 slike tilfeller ble overført til Kasper avlastningstransitt for å unngå reduksjon av kapasitet på Refstad», skriver UDI.
Videre opplyser UDI at i perioden april-mai har en ny gruppe asylsøkere nektet å gjennomføre den lovpålagte røntgenundersøkelsen. «Gruppen er hovedsakelig fra Nigeria. Hensikten antas igjen å være å forlenge deres opphold i Oslo-området», heter det i brevet.
UDI påpeker at dette har medført problemer for kapasiteten ved mottakene, og i tillegg en smitterisiko for både beboere og ansatte.
Strenge vilkår
HOD påpeker i et brev til Justisdepartementet 16. oktober at smittevernloven har bestemmelser om tvungen undersøkelse. Men vilkårene for å kunne tvangsundersøke personer etter smittevernloven er svært strenge, og krever blant annet at det etter en faglig vurdering er grunn til å anta at personen er smittet.
HOD skriver også at tvang ikke kan anvendes på grupper, bare på enkeltindivider. «Smittevernlovens bestemmelser er derfor lite anvendelige for å håndtere grupper av asylsøkere som nekter på la seg teste for tuberkulose.» Begrunnelsen for dette standpunktet er at man sjelden vil ha holdepunkter for å anta at en person er smittet av tuberkulose.