Assad truer med motangrep

I et intervju med den amerikanske TV-kanalen CBS advarer Syrias president Bashar al-Assad USA mot å gå til angrep.

– Vent dere enhver type handling, og ikke nødvendigvis fra myndighetene, sa Assad på spørsmål om motreaksjoner dersom USA går til angrep.Mandag ettermiddag norsk tid ble han intervjuet på TV for første gang etter at USAs president Barack Obama søkte støtte om en militær aksjon i Syria i Kongressen, av journalisten Charlie Rose for CBS News.

I det samme intervjuet nektet den syriske presidenten for å ha brukt kjemiske våpen.

Fikk tidsfrist

Det bare timer etter at USAs utenriksminister John Kerry påsto at det finnes beviser for at regimet har brukt kjemiske våpen og drept hundrevis av uskyldige, blant dem minst 426 barn. Kerry sa mandag formiddag at Syria kan unngå et angrep dersom de gir fra seg alle kjemiske våpen innen en uke.

Ifølge NTB sa Assad at det er i strid med USAs egne interesser å bli innblandet i borgerkrigen i Syria.

Assad påpekte at de syriske myndighetene ikke er de eneste aktørene i regionen, ifølge CBS med en klar referanse til hans allierte i Iran og den islamistiske militante gruppen Hezbollah.

Advarer

På spørsmål om hvorvidt et angrep fra USA kan føre til bruk av kjemiske våpen, sa Assad følgende:

– Hvis opprørerne eller terroristene i denne regionen eller andre grupper har det. Det kunne skjedd, jeg vet ikke. Jeg kan ikke spå fremtiden.

Russlands utenriksminister Sergej Viktorovitsj Lavrov advarte mandag mot at et angrep mot Syria kan føre til terrorangrep. Han sa også at Syria og Russland oppfordrer USA til å konsentrere seg om å få til fredssamtaler og ikke militære angrep, skriver NTB.

Gjennom utenriksministeren takker president Assad Russlands president Vladimir Putin for støtten i den diplomatiske konflikten som raser internasjonalt.