Baby rescue pool

Her dukker hun babyen under

En ny trend i USA er å lære babyen livredning. – Galskap, mener norsk ekspert. Se video.

Han er forferdet over de mange videoene som florerer på YouTube der foreldre tror de lærer barna sine «livredning». Den nye trenden i USA er at små babyer skal klare å komme seg opp av vannet selv, dersom de faller uti.

Med søkeordene «Baby rescue pool» kan man på YOUTUBE se en rekke amatørvideoer som er lagt ut av små barn, der foreldre selv eller en svømmeinstruktør «trener» barna i livredning.

– Mange har basseng i hagen og er redd for at babyen skal falle uti og drukne, derfor har trenden med å lære babyer livredning opstått. De bør heller passe skikkelig på barna, slik at de ikke faller uti bassenget i hagen, sier Stakset.

Videoen under viser en liten baby som blir dukket under av en svømmeinstruktør. Hun skriker og skriker og er helt tydelig skremt.

– En av videoene jeg har sett viser blant annet en 18 måneder gammel baby som skriker og skriker og klynger seg til svømmeinstruktøren, mens moren står og skriker ut hvor flink hun er!

Et overgrep, vil noen kanskje si. Foreldrene tror uansett de lærer barna livredning.

 

Større bilde

– Jeg har en kollega i USA som jobber med mange barn som er blitt kastet i vann og dukket under og som har fått angst og skrekk for vann. For et lite barn er dette ekstra skummelt og kan gi permanente skader på hjernen. Når et barn opplever skrekk så kan adrenalin slippes fri og for barn blir stoffet værende i hjernen lenger og kan gi varig skade. Mange utvikler vannskrekk og har så mye negative følelser med vann at det tar lang tid å reparere dette.

Stakset forteller også at ifølge forskning som er gjort i blant annet Frankrike viser det seg at de fleste babyer ikke liker å bli dyttet under vann.

– Studien som ble gjort viste at 8 av 10 ikke likte å bli dyttet under vann.

Har barnet en naturlig dykkerefleks?
Tidligere snakket man om barnets «dykkerefleks» og at det var viktig at babyer beholdt denne. Dette har man senere gått bort fra fordi det er viktigere at babyen lærer seg å holde pusten under vann bevisst, ikke ved hjelp av en refleks.

– Det er viktig å kommunisere med barnet. Man kan ikke stole på denne refleksen , mange har en svak refleks eller lukker for sent. Derfor dytter vi aldri babyer under vann. Det går gradvis, de får litt vann i ansiktet, så når de har lært å holde pusten, prøver vi å dukke bare ansiktet under og etter hvert kan de prøve å dykke. Å lære å svømme under vann lærer de når de er klare for det. Det skal ikke være slik at de lærer å svømme fordi de er livredde. Det er ikke mange som har sluttet å dyttet babyen under ennå. Håpet det blir flere med boken, sier Stakset.

 

Forfatter Terje Stakset. mener det er viktig å kommunisere med barnet i vannet, slik at barnet blir trygg på situasjonen og fortrolig med å være i vann.Forfatter Terje Stakset. mener det er viktig å kommunisere med barnet i vannet, slik at barnet blir trygg på situasjonen og fortrolig med å være i vann.Større bilde

Terje Staksets bok blir for tiden oversatt til engelsk og hele 24 land venter på den. Boka gir en innføring i hvordan man kan lære barn å bli glad i vann og er full av øvelser, tips og råd om hvordan du tilvenner barnet ditt til vann.

– Det er mange gode grunner til å ta med babyen til bassenget, ikke bare blir de tryggere i vannet, de får også stor glede av det – både psykisk og fysisk.