Bhatti: – Kommer aldri til å bosette meg i Norge igjen

Arfan Bhatti (36) deler celle med over 30 andre fanger og sier han forkynner islam i fengselet i Pakistan. Norge vil han aldri flytte tilbake til.

 

FAKTA

 

  • Arfan Bhatti (36) reiste til Pakistan i fjor, og utover høsten dukket det opp bilder fra grenseområdene til Afghanistan der han poserte med automatvåpen.
  • I januar meldte familien ham savnet etter at de ikke hadde hørt noe fra ham på to uker.
  • I april ble det kjent at Bhatti var pågrepet av pakistansk sikkerhetstjeneste og ble holdt fanget på hemmelig sted. Familien fikk først kontakt med ham i august.
  • I september ble Bhatti dømt til seks års fengsel i Pakistan for å ha hatt kontakt med Taliban.
  • Bhatti er medlem i den islamistiske gruppen Profetens Ummah i Norge.
  • Norskpakistaneren er tidligere straffedømt åtte ganger for blant annet knivstikking og skyting.

– Jeg vil nok ta en tur eller to til Norge i private ærender, men jeg kommer aldri til å bosette meg i landet, fordi islam ikke tillater muslimer å bosette seg i de vantroendes land, sier Bhatti til VG.

36-åringen ble 19. september dømt til seks års fengsel for å ha hatt kontakt med Taliban. Han ønsker ikke å si noe om dommen.

Bhatti sitter for tiden i et fengsel i byen Bannu, nordvest i Pakistan. Han bruker dagene i fengselet til religionsutøvelse, tilegning av kunnskap og fysisk aktivitet.

– Jeg har selv valgt å ha lite sosial kontakt med de andre fangene, bortsett fra når jeg forkynner islam. Jeg kaller dem til det gode og forbyr det onde, sier Bhatti.

Får ikke bistand fra UD

Fengselscellen deler han med over 30 andre fanger, der hver fange har et lite område hvor de kan sove og oppbevare personlige eiendeler.

– Han får skikkelig mat og medisinsk oppfølging, hvis han skulle trenge det. De grunnleggende rettighetene hans blir ivaretatt. Han blir behandlet som en vanlig fange, sier nestkommanderende Zaffar Iqbal i Bannu-fengselet.

Fengselsledelsen opplyser at Bhatti har kontakt med familien sin per telefon og at han har hatt besøk av en svoger i fengselet. Representanter for norske myndigheter har de ikke sett noe til ennå.

– Jeg har ingen kontakt med norske myndigheter. De har heller ikke forsøkt å kontakte meg, sier Bhatti.

– Ambassaden i Islamabad har gjentatte ganger anmodet pakistanske myndigheter om å sende en formell bekreftelse om at Arfan Bhatti sitter fengslet. Vi må ha en slik bekreftelse for å kunne yte konsulær bistand, sier kommunikasjonsrådgiver Svein Michelsen i Utenriksdepartementet til VG.

Rasende på TV2

4. oktober fikk 36-åringen besøk av tre menn som skal ha sagt de jobbet for en menneskerettighetsorganisasjon. Han sier disse smugfilmet ham – og at det var deler av dette opptaket TV2 sendte i 21-nyhetene 6. oktober.

– Jeg ville aldri ha sagt ja til besøket dersom jeg visste at de var journalister. Jeg trodde ikke mine egne ører da jeg ble fortalt at det var sendt et intervju av meg på TV, og ble sint da jeg skjønte hva jeg hadde blitt utsatt for, sier Bhatti.

Fungerende sjefredaktør Jan Ove Åsaæther er ordknapp i sin kommentar om saken.

– Disse personene ble sendt på oppdrag fra TV2, og presenterte seg som journalister overfor Bhatti. Vi står helt og fullt inne for metodene vi har brukt i denne saken. Tidligere har han kommet med påstander om at han visste det var en journalist, men ikke at det var en TV2-journalist. Lykke til med å fremstille Bhatti som et medieoffer, sier Årsæther til VG.

Det er ikke registrert noen journalistbesøk til Bhatti, ifølge fengselsledelsen.

– Vi tenkte det var bra for ham å treffe representantene fra denne organisasjonen. Jeg var ikke til stede under møtet Bhatti hadde med dem, så jeg vet ikke hva som skjedde eller ble avtalt, sier Iqbal.

En av de besøkende, sier det ikke ble filmet og nekter for å ha hatt kontakt med den norske TV-stasjonen.

– Jeg jobber med menneskerettigheter, og var der for å hjelpe Bhatti med saken hans. Men jeg har ikke hørt noe mer fra ham, sier mannen til VG.

FØR AVREISE: Dette bildet av Arfan Bhatti er tatt i Oslo i dagene før han reiste til Pakistan høsten 2012. Foto: Privat

Bhatti har bedt sin advokat i Norge, John Christian Elden, om å forfølge saken ved å klage TV2 inn for Pressen faglige utvalg.

– Jeg er bedt om å klage TV2 inn for en etisk vurdering der de har seilt under falskt flagg, sier Elden.

– Mange ekstremister

I fengselet blir fangene vekket klokken 06.30, og bruker formiddagen til å utføre forskjellige arbeidsoppgaver.

Fra 11-13 er de innelåst på cellene for bønn og lunsj. Så følger drøye tre timer med fritid, før de blir låst inn på cellene for natten klokken 16.30.

– Jeg dreper fengselstiden med å leve på de gode minnene jeg har med min familie, mine barn og mine brødre i islam, sier Bhatti.

Bannu grenser til de pakistanske stammeområdene, et av verdens farligste områder, hvor Taliban og andre opprørsgrupper står sterkt. Byen opplever stadig voldelige angrep.

I april i 2012 ble fengselet hvor Bhatti soner angrepet av over 150 tungt bevæpnede opprørere. Nesten 400 fanger ble frigjort under angrepet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Det er mange ekstremister som soner her. Vi forsøker å separere dem, slik at de ikke sitter på samme celle, sier Iqbal.

Fengselsledelsen vil ikke svare på om Bhatti blir vurdert som en ekstremist.

– Regner med å bli løslatt snart

Advokat Elden sier at Arfan Bhatti ikke er dømt slik vi i Norge ser på hva en dom er.

– Det er en militærkommandant som har besluttet at han skal sitte fengslet. Bhatti regner med at han snart vil være løslatt nå som han slapp ut fra etterretningstjenestens fengsel og det ble kjent at han var i live, sier Elden.

Pakistanske advokater arbeider med å få satt militærkommandantens beslutning til side ved å få Bhattis sak inn for en domstol.