Eirik Jensen plassert i spesialfengsel

I et spesialfengsel på Østlandet sitter den korrupsjonssiktede politilederen Eirik Jensen (56) i varetekt. De fleste av medfangene er utlendinger.

FAKTA

  • Ifjor høst startet politiet en hemmelig operasjon rettet mot hasjligaen i Bærum. Nettverket ble sirklet inn med spaning og kommunikasjonskontroll.
  • Under arbeidet dukket stadig navnet til politiets «wonderboy», Eirik Jensen, opp.
  • 19. desember slo politiet til mot lederen for narkonettverket, Gjermund Cappelen, som skal ha hatt SMS-kontakt med Eirik Jensen helt til han ble tatt.
  • Jensen har den siste tiden vært rådgiver i politimesterens strategiske stab i Oslo.
  • I midten av januar ble Cappelen avhørt av Spesialenheten for politisaker. Han forklarte da at den tette kontakten skyldes at Eirik Jensen har beskyttet narkotika-nettverket. For jobben skal han angivelig ha fått utbetalt millioner.
  • 24. februar ble den tidligere politispaneren pågrepet i politigarasjen da han skulle på jobb.
  • Han ble presentert for en siktelse på grov korrupsjon og etterforskes nå av Spesialenheten for politisaker.

– Han kan bli veldig utsatt blant de andre innsatte. Som politimann i fengsel, kommer mange til å ha lyst til å ta ham, sier en erfaren politimann til VG.

SISTE: Jensen anker til lagmannsretten

Spesialenheten for politisaker og Kriminalomsorgen har imidlertid tatt høyde for at den tidligere spaneren i Oslo politidistrikt kan ha fiender på innsiden av murene.

Jensen er siktet for grov korrupsjon og utsatt for en rekke beskyldninger fra narkosiktede Gjermund Cappelen (47). Politilederen nekter straffskyld.

Ifølge VGs opplysninger, ble 56-åringen plassert i det aktuelle fengselet etter en grundig vurdering av hans sikkerhet, da han ble overført fra politiarresten.

Drapstrusler

Spesialenheten mener det er fare for Jensens sikkerhet, og ønsker derfor ikke at VG omtaler navnet på fengselet – uten at de vil utdype noe rundt vurderingen som omtales «strengt fortrolig».

Jensens utilslørte, krasse uttalelser og egenutviklede politifilosofi har ifølge flere kilder gitt ham fiender i kriminelle miljøer. Han skal også ha vært utsatt for flere drapstrusler.

LES OGSÅ: Jensen: Mottok penger – nekter lovbrudd

De siste fire ukene i varetekt skal ha vært tøffe for den korrupsjonssiktede politilederen.

– Han har det ikke bra. Han har det ikke bra i det hele tatt, sier forsvarer Jens-Ove Hagen.

– Hvordan opplever Eirik Jensen det å være politimann i fengsel?

– Det har jeg ingen kommentar til. Jeg ønsker ikke å bidra til spekulasjoner rundt det, svarer 56-åringens forsvarer.

Tirsdag ble Jensen varetektsfengslet i fire nye uker – men uten de samme restriksjonene som i den første fengslingsperioden.

Ikke isolasjon

VURDERER ANKE: Eirik Jensens forsvarer, advokat Jens-Ove Hagen, skal møte klienten sin i dag. De skal blant annet diskutere om tirsdagens fengslingskjennelse fra Oslo tingrett skal ankes til lagmannsretten. Foto: HELGE MIKALSEN
VURDERER ANKE: Eirik Jensens forsvarer, advokat Jens-Ove Hagen, skal møte klienten sin i dag. De skal blant annet diskutere om tirsdagens fengslingskjennelse fra Oslo tingrett skal ankes til lagmannsretten. Foto: HELGE MIKALSEN

Spesialenheten ba ikke om full isolasjon av politioverbetjenten, noe som betyr at han vil få muligheten til å omgås andre innsatte.

– Han er glad for det, men det gjør ikke så voldsomt inntrykk på ham, sier Hagen, og viser til at Jensen begjærte seg løslatt i fengslingsmøtet.

56-åringen sitter på en høysikkerhetsavdeling med relativt få celler. De fleste av Jensens medfanger er utenlandske statsborgere.

– Det sitter varetektsfanger og domfelte der, både norske og utenlandske. Hver gang det kommer nye innsatte hit blir det gjort vurderinger om hvilken avdeling de skal sitte på, sier fengselslederen i det aktuelle fengselet til VG.

Fengselslederen er tydelig på at han hverken kan bekrefte eller avkrefte identiteten til innsatte i fengselet.

Avdelingen hvor Jensen har celle, er plassert i en gammel bygning i fengselet. Cellene beskrives som «standard fengselsceller».

– Det er toalett på hver enkelt celle, men ikke bad. De innsatte har tilgang til et bibliotek, enkle treningsfasiliteter og en luftegård, sier fengselslederen.

Ifølge forsvareren, opplever Jensen dagene på cellen som et ensformig liv – spesielt perioden han har bak seg, hvor han har sittet i isolasjon.

56-åringen bruker noe av tiden på å trene, og nylig fikk han besøk av politipresten i Oslo.

Han har tidligere vært i samtale med fengselspresten og annet fagpersonell – blant annet fordi forsvareren ba om jevnlig tilsyn siden isolasjon er en psykisk påkjenning.

Mottatt støtteerklæringer

– Han får besøk av oss og annen kvalifisert personell. Jeg ønsker ikke å gå mer i detalj om det, men han får menneskelig støtte fra annet hold også.

– Han har glede av å ha menneskelig kontakt med andre enn seg selv, sier Hagen.

Jensen har også mottatt støtteerklæringer fra folk utenfor murene – både fra kriminelle og politikolleger.

Strenge restriksjoner i varetekt har imidlertid ført til at det har vært vanskelig for ham å ta til motmæle mot påstandene om grov korrupsjon, som han nekter all straffskyld for.

Samtidig er forsvareren hans foreløpig kneblet til å kommentere anklagene siden dokumentene i saken og 56-åringens forklaringer er klausulerte.