NSA brøt seg inn hos Google og Yahoo

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): I all hemmelighet skal National Security Agency (NSA) ha brutt seg inn i systemene til Yahoo og Google, melder Washington Post.

På den måten skal NSA ha hatt mulighet til å samle inn informasjon fra flere hundre millioner brukerkontoer.

Millioner av registre

Prosjektet, kalt MUSCULAR, skal være et prosjekt de har sammen med britiske Government Communications Headquarters (GCHQ).
Opplysningene stammer fra lekkede National Security Agency (NSA)-dokumenter avisa har fått tak i fra Edward Snowden, som tidligere jobbet som IT-konsulent for amerikansk etterretning. Avisa skriver at de også har fått bekreftet opplysningene av velinformerte tjenestemenn.

I en oversikt datert 9. januar i år sendes millioner av registre daglig fra interne nettverk tilhørende Yahoo og Google til et datasenter ved NSAs hovedkvarter på Fort Meade i Maryland.
Ifølge oversikten ble det de 30 foregående dagene behandlet og sendt tilbake hele 181 280 466 nye registre, som ifølge avisa kan inneholde sender og mottaker av e-poster, i tillegg til tekst, lyd og video.
Prosjektet blir ansett som særskilt agressivt siden NSA under det mye omtalte PRISM-programmet har mulighet til å hente ut informasjon fra Google og Yahoo gjennom en rettsgodkjent prosess.- NSA er bare fokusert på finne og utvikle etterretningsinformasjon om relevante utenlandske etterretningsmål. NSA bruker en prosess godkjent av justisministeren for å beskytte personvernet til amerikanere, og minimere sannsynligheten for at deres informasjon havner i våre mål, innsamling, prosessering, utnytting, tilbakeholdelse og spredning, sier organisasjonen i en skriftlig uttalelse til Washington Post.

Google og Yahoo vet ikke

Google og Yahoo sier de ikke er kjent med denne overvåkingen.

– Vi er opprørt over hvor langt regjeringen ser ut til å ha gått for å hente data fra vårt private fibernettverk. Dette understreker behovet for reform, sier Googles juridiske direktør, David Drummond.Han nekter for at Google har visst om kabeltappingen.

-Vi har lenge vært bekymret for mulighetene for denne type snoking, og det er årsaken til hvorfor vi fortsetter å øke krypteringen på tvers av flere og flere Google-tjenester, sier Google i en uttalelse.En talskvinne for Yahoo understreker at de ikke har gitt NSA eller andre tilgang til datasentrene.


– Vi har strenge kontroller på plass for å beskytte sikkerheten til å være datasentre, og vi har ikke gitt tilgang til NSA eller andre myndigheter, sier hun til Washington Post.

Hardt presset

Avsløringen kommer kort tid etter at andre NSA-dokumenter har avslørt at USA blant annet skal ha spionert på 35 statsledere, deriblant Tysklands forbundskansler Angela Merkel, samt millioner av telefonsamtaler i Spania og Frankrike. En italiensk avis hevdet i går også at USA har spionert på paven.

Avsløringene har utløst en svær diplomatisk krise mellom USA og landets nærmeste allierte i Europa, og en sint Merkel skal i forrige uke ha ringt USAs president, Barack Obama, og krevd svar.

NSA har havnet i skuddlinjen for sin mildt sagt vidtfavnende virksomhet, og både Kongressen og Det hvite hus gjennomgår nå organisasjonens fullmakter med sikte på å stramme inn lovverket.

De nasjonale sikkerhetsrådgiverne i USA og Tyskland, Susan Rice og Christoph Heusgen, møttes i går i Washington for å gjenopprette tillit.

– Dette var et ledd i vår innsats for å fjerne noe av spenningen som har oppstått som følge av enkelte rapporter om overvåkingsaktivitet angivelig utført av USA, sier en talsmann for Det hvite hus.

Muligheten for å styrke samarbeidet mellom amerikansk og tysk etterretning var ett av temaene som ble diskutert på møtet.