Obduksjonsrapport: Balder (2) og Odin (5) blødde trolig i hjel

Eier Ronny Solheim (48) mener obduksjonsrapporten viser at hundene hans har lidd unødvendig da de ble skutt av politiet.

VG Nett følger

– Det mest oppsiktsvekkende er at det kan virke som at hundene er skutt fra alle kanter. Mye tyder også på mange skudd som har vært svært smertefulle for hundene, deriblant i kjeve, ben og i ryggraden, sier Solheim om obduksjonsrapporten, som VG har tilgang til.Hundene ble påført flere skudd, deriblant gjennom brysthulen. Disse skuddene var dødelige, konkluderer rapporten fra Veterinærinstituttet.Skutt av politiet

– IKKE AGGRESSIVE: På småbruket hvor Balder (2) og Odin (5) bodde, likte de å leke med de andre dyrene, deriblant grisene, ifølge eier Ronny Solheim. Foto: PRIVAT

VG har tidligere skrevet om de to Grand Danoisene som ble skutt og drept av politiet etter at de hadde klart å rømme fra innhegningen på gårdsbruket på Løten i juni. Etter å ha lett etter hundene hele dagen ble Solheim oppringt av politiet ved midnatt. Da han kom frem et kvarter senere var begge hundene hans døde.

Like etter anmeldte hundeeier og organisasjonen NOAH saken til Spesialenheten for politisaker, som foreløpig ikke ønsker å kommentere obduksjonsrapporten.

– Vi ønsker ikke å kommentere innholdet i saksdokumentene før det foreligger en avgjørelse, sier påtaleansvarlig Camilla Lie i Spesialenheten for politisaker.

– Når vil det foreligge en avgjørelse?

– Det er vanskelig å si, men forhåpentligvis innen et par uker. Saken er under arbeid, sier Lie.

Fant ingen rester av sau

Etterforskningsleder Rune Strand ved politiet i Hamar har tidligere bekreftet overfor VG at politiet skjøt hundene. Han fortalte at politiet rykket ut etter å ha fått melding om at det var to hunder som jaget og angrep sauer i området. Fordi det var snakk om angrep på sau, hadde politiet bevæpningstillatelse, ifølge Strand.

– Samtidig som politiet kontaktet eier, begynte de å bevege på seg, og i neste øyeblikk gikk de nærmest til angrep. Da så ikke politiet noen annen løsning enn å avlive hundene i nødverge, sa Strand den gangen.

I obduksjonsrapporten kommer det frem at det «ikke er påvist ull eller andre rester av sau i munnhule eller fordøyelseskanal».

De to politibetjentene som nå etterforskes for grov uforstand i tjenesten er fremdeles i full tjeneste, ifølge stasjonssjef Bjørn Lier ved Hamar politistasjon. Han ønsker imidlertid ikke å kommentere obduksjonsrapporten.

– Detaljene i saksdokumentene ønsker jeg ikke å gå inn i så lenge saken er under etterforskning. Tjenestemennene har forklart seg for spesialenheten, og vi vil avvente konklusjonen derfra, sier Lier til VG.

Stasjonssjefen bekrefter at hundeeier er anmeldt for brudd på hundeloven.

Truffet av flere skudd

I kroppen til Odin ble det funnet tre kuler, mens det i Balder ble funnet to, ifølge obduksjonsrapporten. «Ut fra skadeomfanget er det imidlertid sannsynlig at hundene er truffet av flere prosjektiler», slår rapporten fast.

– Hvis man først må avlive hunden sin, så er det ganske åpenbart at dette er den siste måten man ønsker å gjøre det på, sier Solheim.

Etterforskningsleder Strand har tidligere bekreftet for VG at politiet brukte det halvautomatiske tjenestevåpenet MP5 for å avlive hundene.

– Hvor mange skudd som ble avfyrt, ønsker jeg ikke å kommentere, sa han den gangen.

Vurderer sivilt søksmål

Solheims advokat Trond Sivertsvik har ikke gått gjennom obduksjonsrapporten, men mener det er overraskende hvis Spesialenheten bestemmer seg for å henlegge saken.

– Det ene handler om beslutningen om at dyrene skulle dø når eieren var like i nærheten. Det andre handler om måten det er gjennomført på. Mye tyder på at dette ikke var en ren avlivning, men at hundene har lidd og blødd i hjel.

– Jeg mener det er åpenbart at dette ikke kan forbigås uten å etterforskes. Vi er derfor villige til å gå til et sivilt søksmål mot politiet hvis vi ikke får de svarene vi etterlyser, understreker han.

Solheim påpeker at det viktigste nå er å stille spørsmål ved politiets generelle evne til å vurdere hunders atferd i forhold til avlivning.

– Politiets rutiner ved løse hunder, valg av våpen og ammunisjon, samt ivaretakelsen av den allmenne sikkerheten står helt sentralt her, sier han.