Oslo sier ja til OL i 2022

Ja-siden vant folkeavstemningen med 32.000 stemmer. Norges Idrettsforbund mener det er en bunnsolid seier.

Nærmere 173.000 av hovedstadens innbyggere stemte ja, mens 141.000 stemte nei, ifølge tall fra Oslo kommune.

– Det er en virkelig bunnsolid seier med ca 32.000 stemmer i overvekt. Det er virkelig hyggelig, etter tendensen vi så på skolevalget, at folk i Oslo har stemt så til de grader for at vi skal arrangere OL i Oslo i Norge, sier generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, til VG tirsdag morgen.

Ser fremover

OL-avstemningen er en såkalt rådgivende folkeavstemning om Oslo-OL i 2022. Alle som er bosatt i Oslo, og har stemmerett til kommunevalg, har kunnet delta i avstemningen.

Nå må først Norge, og deretter verden, overbevises om at Oslo er det perfekte sted for vinterlekene om ni år. Innen 15. november må søkerbyene melde sin interesse for IOC.

– Den neste etappen å jobbe målrettet og kvalitativt godt mot regjeringen og Stortinget. Vi håper at vi får Stortinget med oss slik at vi kan sende en søknad om å delta i den internasjonale konkurransen, sier Andersen.

– Hvor sannsynlig tror du det er at dere får et ja?

– Sansynligheten er god. Vi skal glede oss over seieren og jobbe målrettet for å vinne politisk tillit i landets øverste nasjonalforsamling.

– Er resultatet fra stortingsvalget godt nytt for dere?

– Det vil jeg ikke kommentere. Vi forholder oss til den enhver tid sittende regjering og Storting. Men idretten har et godt politisk fotfeste og er en viktig samfunnsaktør.

– Bred enighet

Da forhåndsstemmene var talt opp mandag kveld var det en knapp ledelse til nei-siden. Resultatet fra avstemmingen skulle ha vært klart klokken 02.30 natt til tirsdag, men klokken ble 05.45 før NRK kunne melde at tallene var klare.

Omtrent 9500 personer valgte å stemme blankt.

Truls Dæhli kommenterer:Den neste kampen blir tøffere

Visepresident i Det internasjonale skiforbundet (FIS), Sverre Seeberg, mener at Oslo på mange måter er bedre enn München, som er regnet som den verste konkurrenten:

– En norsk søknad vil få en høy stjerne i FIS fordi vi vil at uteidrettene skal arrangeres i de byene OL er, ikke langt oppe i fjellene. Det er et stort pluss for Oslo, sa Seeberg til VG natt til tirsdag.

– Kan OL-saken komme inn i spillet i regjeringsforhandlingene?

– Det har jeg ikke tenkt noe på. Det tror jeg ikke.
Idrettsforbundets «utenriksminister» Karette Wang Sandbu fastslår at «det blir ikke noe hvileskjær videre».

Optimistisk valgvake

Natt til tirsdag var ja-siden samlet til valgvake på Grand Hotell i Oslo.

– Jeg vil takke alle som er her. Dere har gjort en utrolig jobb, sa idrettspresident Børre Rognlien.

Hotell-konge Petter Stordalen, som har vært en tydelig OL-forkjemper, mener folkeavstemningen må bli hørt.

– Når vi ber om en folkeavstemning, så må vi følge den, sa han til VG.

– Skuldrene senket. Kampen er over. 173.000 mot 141.000 stemmer i favør…Takk for første etappe av løpet mot OL, skriver den tidligere Venstre-toppen og initiativtaker Olaf Thomessen på Twitter.