Putin varsler eget russisk betalingssystem

Russland vil opprette sitt eget nasjonale system for pengeoverføringer, sier landets president Vladimir Putin. Systemet skal være svar på vestlige straffetiltak etter russernes annektering av halvøya Krim.

De internasjonale selskapene MasterCard og Visa sluttet i forrige uke å tilby seg å utføre betalinger for kunder i Bank Rossija og flere andre russiske banker. Men tjenestene ble for de fleste bankenes vedkommende.

Putin varslet torsdag likevel at russerne griper til mottiltak. I en samtale med framtredende russiske parlamentarikere framholdt han at straffetiltakene vil slå tilbake på de vestlige landene selv, meldte nyhetsbyråer i Moskva.

I et krisemøte tirsdag ble G7-landene enige om å stenge Russland ute fra G8-samarbeidet. De er også klare til å skjerpe sanksjonene mot landet, blant annet sanksjoner som vil ha stadig større innvirkning på den russiske økonomien.

– Det er virkelig for galt at visse selskaper har bestemt seg for å innføre restriksjoner. Jeg tror dette simpelthen vil føre til at de taper visse andeler av markedet – og det er et svært lønnsomt marked, sa den russiske presidenten.

Han pekte på at land som Japan og Kina har sine egne betalingssystemer, som fungerer svært bra. Russlands sentralbank og regjeringen i Kreml studerer nå hvordan Russland kan få et tilsvarende system, opplyste Putin.

Flere vestlige medier meldte torsdag at Russland fortsetter styrkeoppbyggingen ved grensen til Ukraina. 300.000 russiske soldater anslås å ha kommet til området.

Under en pressekonferanse i Brussel onsdag sa USAs president Barack Obama at Russland står helt alene i Krim-saken.

– Russland står helt alene, blant annet i FNs sikkerhetsråd. Medlemslandene i G7, NATO og EU står sammen i denne saken, sa Obama.

– Hvis noen trodde verden ikke ville bry seg, at Europa og USA ikke står samlet, tok de grundig feil.