Rosablogger fikk 300.000 kroner i baksmell

Bokettersyn. Skatteetaten går nå aktivt ut mot bloggere som tjener gode penger. En rekke kjente bloggere har fått bokettersyn, med tildels kraftig resultat.

Tromsøbloggeren Therese Charlotte Margrehte Nielsen – med bloggen TCMN – har nå fått en skatteregning på nærmere 300.000 kroner etter at hun ikke hadde rapportert riktig skatt i flere år.

– Jeg hadde kun skattet på inntekten jeg fikk fra blogg.no, som var rundt 150 000 kroner, forteller hun til Dine Penger.

Derimot har hun ikke skattet av betaling og gaver fra samarbeidspartnere.

–Jeg hadde i tillegg ca 300.000 kroner i inntekter som jeg hadde fått fra forskjellige samarbeidspartnere. Dette var noe jeg måtte gjøre på egenhånd, og der stoppet det for min del fordi jeg ikke var klar over hvordan man gjorde det, forteller hun til Dine Penger.

På TV: Therese CM Nielsen har i høst også vært å se på Charterfeber på TV3.

Foto: TV3

Dermed ble det ikke rapportert inn skatt. Da ble det både baksmell og straffeskatt fordi hun ikke hadde rapportert inn opplysningene.

Nielsen har også fortalt om baksmellen på bloggen sin. Og fått en rekke gode råd fra følgerne til hvordan hun nå kan spare penger.

Gavefellen. Therese Charlotte Margrethe Nielsen forteller til Dine Penger at gavene hun fikk som blogger dro skatteplikten oppover.

– Jeg har fått alt fra iphonedeskler verdt 100 kroner til en dyr språkreise verdt 30 000 kroner. Det å få gratis gaver ikke lønner seg i lengden når man selv må betale for det, forteller hun til Dine Penger.

Dette har Nielsen nå tatt konsekvensen av:

– Jeg har sluttet å si ja til ting uten å få betalt for å omtale det, da det ikke lønner seg for meg, kommenterer hun.

Advokat og skatteekspert Per-Ole Hegdahl understreker at nettopp gaver man får tilsendt som blogger kan være en skattefelle for bloggere som får tilsendt «dette og hint». For det er ikke ens egen vurdering av verdien som spiller noen rolle:

Ikke skatt: Per-Ole Hegdahl, advokat i NARF peker på at de fleste bloggere slipper skatt fordi inntektene er små hobbyinntekter. Les mer om reglene her: Blogg er som oftest skattefri hobby

Foto: Espen SturlassonNARF

– Utfordringen med blogging er at bloggeren får en masse produkter som bloggeren anser for å ha liten eller ingen verdi. Bloggerens subjektive vurdering av verdien er ikke relevant. Spørsmålet er hvilken verdi produktene objektivt sett har, og hva de kan omsettes for, sier Per-Ole Hegdahl.

Therese Charlotte Margrethe Nielsen har nå startet sitt eget enkeltpersonsforetak for å få alle inntekter i ordnede former. Hun får også hjelp av faren for å føre regnskapene.

– Sett dere inn i alle regler og gjør alt riktig fra første stund, så slipper man at tidligere feiltak hjemsøker deg flere år etterpå, er hennes råd til andre bloggere.