SV-Holmås – Håper Siv Jensen aldri får innflytelse over norsk politikk

(Dagbladet:) På Rockefeller satt en slått SV-gjeng og håpet på gode tall på storskjermen. Så fikk de istedet Siv Jensen. Frp-lederen holdt kveldens så langt mest emosjonelle og omdiskuterte tale da hun endelig fikk si «Morna, Jens».

Jubelen hennes ble ikke akkurat mottatt med begeistring blant de røde – verken de som sitter på Rockefeller, eller de på Aps valgvake et par kvartaler unna.

– Blåmandag for Norge

Bak SV-scenen satt utviklingsminister Heikki Holmås. Han sier dette om Jensens flammende jubeltale etter at det borgerlige flertallet kunne feires i kveld:

– Der viste hun Frp’s sanne ansikt. Jeg håper Siv Jensen aldri får innflytelse over norsk politikk, sier Holmås til Dagbladet.

– Hun og Frp’s politikk er et angrep på grunnlegggende rettigheter for mennesker. På flyktningers rett til å få opphold i Norge. På ektefellers mulighet til å leve sammen i Norge. Og de har vedvarende seminarer om hvorvidt klimaproblemene er menneskeskapt eller ikke. Jeg tror det blir en blåmandag for mange, sier Holmås.

Men at hun faktisk får innflytelse, innser også Heikki Holmås:

– Det virker som vi har tapt flertallet, så får de fire borgerlige finne ut hvordan de skal utnytte flertallet de har nå.

For SVs del handler det nå om å komme seg opp på 4-tallet – og dermed over sperregrensa.

– Det er akkurat som vi sa det ville bli: bikkjespennende. Nå venter vi på å se resultatet, og jeg tør ikke si noe endelig før alt er opptalt, sier Holmås, som er den mest sikre SV-representanten på Stortinget neste periode.

Freder Lysbakken

Men han vil ha med seg flere:

– Er vi over sperregrensen, får vi mange flere tillitsvalgte, og sterkere representasjon over hele landet. Det å være en god gjeng gir oss en mulighet til å representere hele landet på en skikkelig måte, sier Holmås.

– Kommer det en lederdebatt i SV etter dette valget?

– Nei. Audun (Lysbakken) har gjort en kjempejobb. Jeg tror han har imponert alle i valgkampen med måten han står på, jobber på, men også slagkraften i de siste debattene har bevist hvor drivende dyktig han er. Så nei — det blir ingen lederdebatt i SV, sier Holmås til Dagbladet.