Syriafarer

Syriafarer (24) dømt til åtte års fengsel

Syriafarer

24 år gamle syriafarer Ishaq Ahmed er i Oslo tingrett dømt til åtte års fengsel for å ha deltatt i og støttet Den islamske staten (IS) og Nusrafronten i Syria.

Dommen på åtte års fengsel er i samsvar med påstanden aktor la ned i Oslo tingrett for to uker siden.

Retten finner det bevist at syriafarer, 24 år gamle Ishaq Ahmed fra Østfold var i Syria og kjempet for de to terrorlistede organisasjonene IS og Nusrafronten, samt at han var i ferd med å returnere fra Norge til Syria da han ble pågrepet før nyttår.

«Retten er ikke i tvil om at tiltalte var klar over at han deltok i terrororganisasjoner som allerede hadde tatt skritt for å realisere sine må med ulovlige midler», heter det i dommen.

24-åringen hevder selv han reiste til Syria for å drive humanitært arbeid.

Stor vilje

«Hans forsett om deltakelse i disse terrororganisasjonene og om inngåelse av terrorforbund med dem var derfor sterkt og vedvarende over tid», skriver tingrettsdommer Hans-Christian Ingebrigtsen i dommen.

Mannen ble skutt i beinet da han var i Syria første gangen i 2013. Likevel var han bestemt på å reise tilbake etter et sykehusopphold og behandling i Norge.

Mannens «gjennomføringsvilje må karakteriseres som stor», fastslår retten, som konkluderer med at det ikke finnes formildende omstendigheter i saken.

24-åringens forsvarer, Thomas Randby, er uenig i dommen.

– Min klient er skuffet og mener at dommen er feil. Jeg vil om kort tid sammen med min klient gå gjennom dommen og vurdere en anke til lagmannsretten, sier Randby til VG.

– Vår oppfatning er at det ikke er bevismessig dekning for å domfelle ham, sier forsvareren.

<p>DØMT: 24-åringen nektet straffskyld da saken mot ham startet for tre uker siden, og hevder han var i Syria for å drive humanitært arbeid.</p>
DØMT: 24-åringen nektet straffskyld da saken mot ham startet for tre uker siden, og hevder han var i Syria for å drive humanitært arbeid.Foto: PST

Elektroniske spor

Ifølge påtalemyndigheten oppholdt han seg mest i nærheten av Aleppo i Syria og som fremmedkriger skaffet han seg skytevåpen, mener politiet.

Under rettssaken la påtalemyndigheten frem et omfattende materiale fra elektroniske beslag som ble gjort hjemme hos Fredrikstad-mannen (24) etter at han ble pågrepet i begynnelsen av desember i fjor.

Totalt fem mobiltelefoner, tre minnepenner og en laptop har blitt saumfart av datakyndige hos Politiets sikkerhetstjeneste (PST), og innholdet viser blant annet omfattende kommunikasjon med de to norske IS-krigerne Abu Edelbijev (23) og Torleif Sanchez Hammer (23) som er i Syria.