Tokyo fikk sommer-OL i 2020

Det ble til slutt Tokyo som kunne juble høyest da arrangørbyen for sommer-OL 2020 ble presentert i Buenos Aires i kveld.

Byen fikk flest stemmer fra IOK-medlemmene i avgjørende avstemningsomgang mot Istanbul under Den internasjonale olympiske komités sesjon i Buenos Aires. Avtroppende IOK-president Jacques Rogge offentliggjorde avgjørelsen klokka 22.20 norsk tid.

Det blir dermed andre gang Tokyo skal arrangere sommerlekene. Byen var OL-vert også i 1964.

Japans hovedstad greide å overbevise IOK-medlemmene på tross av bekymringer over sikkerheten etter jordskjelvet og tsunamien som skadet atomkraftverket i Fukushima i 2011. Den siste tiden er det meldt at store mengder radioaktivt vann lekker ut fra kraftverket. En lidenskapelig appell med forsikringer om at situasjonen er under kontroll gjorde susen for Tokyo under presentasjonen lørdag.

– La meg forsikre dere om at situasjonen er under kontroll. Den har aldri forårsaket skader i Tokyo og vil aldre gjøre det, sa statsminister Shinzo Abe.

Norges IOK-medlem Gerhard Heiberg var blant dem som stilte oppfølgingsspørsmål om situasjonen i Fukushima.

– Du bør se forbi overskriftene og studere fakta. I dag spiller unge gutter fotball under Fukushimas blå himmel, og de ser mot framtiden, ikke mot fortiden, sa Abe.

Kompakte leker

Tokyos Ol-søknad støtter seg til et konsept for kompakte leker i to soner. 85 prosent av idrettsanleggene er innen en radius av åtte kilometer fra OL-landsbyen. Søkersjefen Masato Mizuno lovet også IOK-medlemmene «de høyeste TV-seertall i OL-historien».

15 arenaer er allerede på plass, mens 11 nye må bygges. Den nye OL-stadion skal bygges på stedet der stadion fra lekene i 1964 var. Tokyo har godt utviklet infrastruktur, men beregner å investere 21 milliarder kroner på idrett og 27 milliarder på infrastruktur for å avvikle lekene om sju år.

Tyrkia håpet å bli første muslimske land som fikk lekene, men Istanbul nådde ikke opp i finalen. Presentasjonen lørdag handlet i stor grad om at tildeling til Istanbul ville kunne fremme fred i Midtøsten.

Spansk skuffelse

Madrid hadde store forventninger før valget av vertsby, men røk overraskende ut av kampen allerede i første stemmerunde. Madrid og Istanbul delte 2.-plassen i den første runden, og dermed måtte det avvikles en ny avstemning om hvilken av de to byene som skulle få være med videre.

Istanbul vant den kampen med 49 av de 94 avgitte stemmene.

Mange holdt Madrid som favoritt, og byens skjebne minnet om da Chicago røk ut i første runde i avstemningen om 2016-lekene. Da ble Rio de Janeiro en høyst overraskende vinner.

Store folkemengder var ute i gater og plasser i Madrid i håp om å få feire tildelingen av sommerlekene. Meldingen om at byen var utslått ble møtt med sjokkert stillhet, samtidig med at det begynte å regne. Madrid søkte om sommerlekene også i 2012 og 2016, og en stor del av investeringene i anlegg og infrastruktur er allerede gjort.