Tre drept etter busskapring i Sogn og Fjordane

Bevæpnet med kniv gikk passasjeren i 50-årene til angrep på medpassasjerene på Valdresekspressen.

Alle de tre andre om bord på bussen ble drept, bekrefter politiet mandag kveld.- Vi fikk først beskjed om at det var et trafikkuhell. Men da vitner skulle bort for å hjelpe, så fikk de øye på en desperat mann inne i bussen. Han har vist frem våpen. Da forandret situasjonsbildet seg, sier operasjonsleder Wenche Hope i Sogn og Fjordane-politiet til VG.

– Tre personer er meldt omkommet, og en ikke-etnisk norsk mann i 50-årene mistenkes for å ha drept dem, sier assisterende stabssjef ved Sogn og Fjordane politidistrikt, Odd Arve Solvåg, til VG.

Det var mannskaper fra det lokale brannvesenet som pågrep mannen, som ifølge politiet var bevæpnet med en kniv.

– Den mistenkte gjerningsmannen er pågrepet. Han er nå under kontroll av politiet, sier Solvåg.

Ifølge sykehuset er det ikke meldt om flere skadede.

– Vi kjenner ikke til at det er skadede på vei til oss ennå, sier Terje Ulvedal, kommunikasjonssjef i Helse Førde, til VG.

– Vi har rød beredskap, det er den høyeste beredskapen vi har. Helse Førde har luftambulanse på stedet, i tillegg til at det er fem ambulanser på stedet.

Det var klokken 17.35 at politiet sendte ut den korte, men svært dramatiske pressemeldingen:

– Valdresekspressen er kapret og det er skadede personer i bussen.

Forsvarets Bell-helikoptre ble scramblet, og beredskapstroppen i Oslo politidistrikt var på vei til Årdal ikke lenge etter at meldingen om kapringen kom.

Men da busskapreren ble pågrepet, snudde elitestyrken.

– Vi har fått en anmodning om bistand. Men mannen ble pågrepet like før klokken 19, så bistandsanmodningen bortfaller, sier operasjonsleder André Kråkenes i Oslo-politiet til VG.

Ifølge Sogn Avis står bussen mørklagt i veikanten. Rundt den står flere utrykningskjøretøyer.

– Det er stille her, sier journalisten til sin egen avis.

Overfor BA sier politiet at «en person har utøvd vold inne i bussen».

I tillegg til en rekke ambulanser, er både et Sea King-helikopter og et helikopter fra Luftambulansen på stedet.

– Luftambulansen var fremme rett over klokken 19. Det er vanskelige kommunikasjonsforhold på stedet, så vi får ikke snakket direkte med helikopteret. De holder direktekontakt med helsevesenet, sier redningsleder Jan Lillebø ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge (HRS) til VG.

Det er andre gang at Valdresekspressen rammes av knivdrap. I 2003 ble bussjåføren Audun Bøland (39) og en passasjer på bussen drept da en 26 år gammel mann kapret Valdressekspressen i Fagernes.

Busselskapet har foreløpig ikke noen informasjon om kapringen.

– Jeg vet ikke annet en at det tilsynelatende har vært en kapring av Valdreksekspressen, som jeg har hørt på TV2 nå. Jeg har ikke hørt noe fra politiet, sier Bjørn Ragnar Østbye, daglig leder i Nor-way bussekspress, til VG.

PS! Valdresekspressen opprettet mandag kveld pårørendetelefon til pårørende og berørte av busskapringen. De kan ringe 61365900 for mer informasjon.